سرمایهگذاری خطر پذیر در ایران
ایران در چند قدمی قله سرمایهگذاری خطر پذیر
سرمایهگذاری خطر پذیر علاوه بر سراسر نقاط جهان در ایران نیز به مرور به یکی از صنعتهای رو به رشد و فعال در حوزه سرمایهگذاری تبدیل شدهاست. هرچند اکثر این شرکتها در حوزههای دیگری نیز فعال هستند و بهطور متمرکز یا واحد به سرمایهگذاری خطر پذیر نمیپردازند اما کم نیستند شرکتهایی که حوزه اصلی کسب و کار آنها مربوط به سرمایهگذاری خطر پذیر است.
حلقه اصلی زنجیره کارآفرینی
از آنجا که یکی از مهمترین حلقههای زنجیره کارآفرینی، کسب و کارهایی چون سرمایهگذاری خطر پذیر هستند، رعایت تمام اصول و قواعد پایه سرمایهگذاری خطر پذیر ضمن اجرایی شدن شاخصهای کلی این صنعت، امری ضروری است.
مسافران جادهی پر پیچ و خم سرمایهگذاری
میتوان گفت غالب شرکتهای فعال در حوزه سرمایهگذاری خطر پذیر در ایران با حمایت و همراهی سرمایههای دولتی مشغول به فعالیتاند و هزینه صندوق آنها نیز از طریق سرمایههای دولتی تأمین میگردد. به بیان بهتر کمتر شرکتی به شکل کاملاً خصوصی و بیهیچ پشتوانه مالی، تمام ریسک و خطرات احتمالی پیشرو را به جان خریده و راهی جادهای با پیچ و خمهای پر خطری چون سرمایهگذاری خطر پذیر شدهاست.
سرمایهگذاری خطر پذیر یا بنگاهداری دولتی؟!
نکته اصلی برای شروع کسب و کاری نوپا ضمن تصور دستیابی به آیندهای موفقیتآمیز، داشتن چارچوبی مشخص با سه پیش فرض ایده، سرمایه و هدفمندی است. این در حالیست که بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه صنعت سرمایهگذاری خطر پذیر تنها با یک نگاه که آن هم نگاهی بنگاهداری است به صنعت سرمایهگذاری خطر پذیر روی میآورند، شرکتهایی که بعضاً هیچیک از نرمالهای جهانی و مدیریت قانونی نیز در آنها به چشم نمیخورد. تمام این موارد در حالیست که نگاه دولتی حتی اگر با هدف حمایت از شرکتهای دانش بنیان صورت پذیرد، پیشرفتی برای حوزه سرمایهگذاری خطر پذیر درپی نخواهد داشت. این نگرانیها ادامه داشت تا اینکه انجمن سرمایهگذاران خطرپذیر ایرانی شکل گرفت.
انجمن سرمایهگذاران خطرپذیر ایران
سال 1388 و به تصمیم فعالان عرصه سرمایهگذاری خطرپذیر و نهادهای پشتیبان، تفاهم نامهای داخلی بهمنظور تشکیل کانونی با هدف گردهمایی فعالان این حوزه صورت گرفت که نتیجه آن تشکیل و ثبت انجمن صنفی کارفرمایی صندوقها و نهادهای صنعت سرمایهگذاری خطرپذیر در دی ماه سال 1391 بود. انجمن سرمایهگذاران خطرپذیر ایران حالا با بیش از 50 عضو فعال در این عرصه رو به گسترش است و همچنان نیز هدف اصلی آن توسعه هرچه بیشتر جامعه این صنعت و بزرگتر شدن اعضا انجمن سرمایهگذاران خطر پذیر است.
اهداف اصلی و کلیدی انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر
- توسعه و ترویج ادبیات سرمایهگذاری خطرپذیر
- استانداردسازی رویهها و فعالیت سرمایهگذاری خطرپذیر
- انتقال تجربیات موفق سرمایهگذاری خطرپذیر
- ارتقاء تعاملات فعالان صنعت با نهادها و سازمانهای دولتی حامی تأمین مالی نوآوری
مائده ولی زاده
99.5.6